
Verkkosivuston ulkoasu luo ensivaikutelman
Taitava sivustosuunnittelija valjastaa nettisivut brändin peilikuvaksi
Saapuessasi uuden yrityksen verkkosivustolle, mitä tapahtuu ensimmäisten millisekuntien aikana? Todennäköisesti muodostat yrityksestä mielikuvan sivuston visuaalisen ilmeen perusteella, ennen ensimmäisenkään sanan lukemista.
Ensivaikutelmaa ovat muovaamassa esimerkiksi värimaailma, typografia, kuvat ja elementit, ja yhdessä ne luovat verkkosivustolle yksilöllisen tunnelman sekä mielikuvan toimijan vakuuttavuudesta. Mielleyhtymät kehittyvät salamannopeasti, ja saavat sinut joko käymään peremmälle tai kääntymään kannoillasi.
Kuinka sitten löytää nettisivustolle yrityksenne brändin ydin ja tavoiteltu look and feel?
Digiteamin toteuttamien verkkosivujen ulkoasujen suunnittelija Pasi Virtakari valottaa seuraavaksi omaa työskentelyprosessiaan.
Verkkosivuston ulkoasun suunnittelu starttaa yrityksen ydinolemuksen pöyhimisestä
Kuinka verkkosivujen ulkoasu sitten valjastetaan vahvistamaan oikeita brändimielikuvia?
Osaavat graafiset suunnittelijat voivat tavoittaa asiakkaan toiveet ja odotukset sellaisella tarkkuudella, että työskentelyprosessi voi vaikuttaa lähes velhoudelta. Tosiasiassa onnistumiset kumpuavat erityisesti huolella hiotusta prosessista.
Parhaat ulkoasusuunnittelun käytännöt syntyvät kokemuksesta
Digiteamin asiakkaiden verkkosivujen ulkoasuja suunnitteleva Pasi Virtakari on ollut urallaan mukana lukuisissa verkkosivuprojekteissa, minkä pohjalta on rakentunut vahva tuntuma parhaista suunnittelun käytännöistä.
Virtakarin mukaan oleellinen visuaalisen suunnittelun lähtökohta on perehtyminen asiakkaan yritystoimintaan, jotta ilmeen yksityiskohtia voi peilata yrityksen identiteettiin ja kohderyhmään. Tämän vaiheen Virtakari toteuttaa aina haastattelemalla asiakkaan edustajaa.
Asiakasymmärrys ja tavoitteet visuaalisen suunnittelun perustana
”Aivan alkuun selvitän asiakkaan liiketoiminnan perustat – mitä he yrityksenä tekevät ja millaisia heidän kohderyhmänsä ovat. Kun ymmärrän riittävästi asiakkaan liiketoimintaa, selvitän tulevan sivuston keskeisimmät tavoitteet. Heti alkuun kysyn asiakkaalta myös yrityksen visiosta, missiosta ja arvoista, sillä näiden kautta kirkastuu missä yrityksessä ollaan nyt ja mihin halutaan tulevaisuudessa päästä.
Olen myös urallani huomannut, että mitä enemmän keskustelemme ja möyhimme näitä asioita aloitusvaiheessa, sitä paremmalla todennäköisyydellä jo ensimmäinen sivuluonnos vastaa asiakkaan odotuksia”, Virtakari kertoo.
Brändi-ilme tahdittaa prosessia – sivustouudistus on samalla oiva paikka brändin faceliftille
Verkkosivuston ulkoasun suunnittelua ohjaa usein asiakasyrityksen brändi-ilme. Toisaalta verkkosivu-uudistus tarjoaa myös erinomaisen mahdollisuuden brändin ulkoasun hienovaraiseen tai laajempaan uudistamiseen, mihin Virtakarilla on hyväksi todettu lähestymistapa.
Sivuston ulkoasulla erottaudutaan myös kilpailijoista
Oleellinen osa ulkoasun suunnitteluprosessia on myös yrityksen kilpailukentän kartoittaminen. Asiakasyritykseltä pyydetään samassa kokoluokassa ja asiakaskunnassa toimivien keskeisimpien kilpailijoiden nimet, ja suunnittelija perehtyy näiden sivustoihin. Näin yritykselle voidaan luoda omassa kilpailukentässään erottuva ja uniikki sivu, eikä sivustolle tule tahattomia samankaltaisuuksia.
Verkkosivujen visuaalisen ilmeen rakentaminen on sarja harkittuja valintoja
Virtakarin osalta sivustoprojektin ensimmäinen askel on usein rautalankamallin rakentaminen. Tässä vaiheessa Digiteamin sivustotiimi hahmottelee karkeasti tulevien nettisivujen rakenteen ja sivuille tulevat elementit.
Sivuston ulkoasusuunnittelu aloitetaan etusivusta
Visuaalisen suunnitteluprosessin käynnistyessä Virtakari toteuttaa asiakkaalle ensimmäisen sivuluonnoksen etusivusta, jossa jokainen yksittäinen valinta on tarkkaan puntaroitu. Esimerkiksi typografialla ja sen luettavuudella on suuri merkitys paitsi asiakkaan mielikuville myös käyttökokemukselle. Valitun värimaailman pitäisi puolestaan heijastaa yrityksen identiteettiä ja sivustolle toivomaa tunnelmaa.
”Suunnitteluvaiheessa peilaan kaikkia värivalintoja yrityksen toivomaan tunnelmaan sekä asiakasyrityksen toimialaan. Värivalinnat voivat pohjautua jossain määrin väripsykologiaan, mutta valintoja ei kannata tehdä silti irrallaan yrityksen toimialasta, sillä joissakin tapauksissa liiallinen erottautuminen voi rapauttaa loppuasiakkaan kokemaa luottamusta”, Virtakari kuvailee.
Ensimmäisistä luonnoksista lähtien viimeisteltyä jälkeä
Virtakarin tapana on tehdä jo ensimmäisestä luonnoksesta hyvin valmis ja viimeistelty mallisivu, jotta asiakkaan on helpompi saada kokonaisuudesta ja tunnelmasta kiinni. Luonnos käydään läpi yhdessä asiakkaan ja sivustotiimin kanssa, ja suunnittelija avaa tässä vaiheessa perustelujaan tekemilleen valinnoille.
Tämän jälkeen ulkoasua voidaan muokata asiakkaan ajatusten ja toiveiden pohjalta, mutta Virtakarin hyvän pohjatyön ja oivaltavien tulkintojen myötä usein jo ensimmäinen luonnos on ollut oikeansuuntainen ja alasivuja on lähdetty jatkojalostamaan sen pohjalta.
Luovuus ja intuitio ovat suunnitteluprosessin ”salainen ainesosa”
Vaikka visuaalisen ilmeen suunnitteluprosessin kehikko muotoutuu asiakkaan brändimääritysten, arvomaailman ja haastattelun perusteella, taitavan graafisen osaajan prosessiin tuoma lisäarvo syntyy suunnittelijan intuitiivisuudesta ja luovuudesta.
Virtakari onkin saanut Digiteamin asiakkailta paljon kiitosta onnistuneista ulkoasutoteutuksista, jotka ovat onnistuneet konkretisoimaan yrityksen toiminnan ainutlaatuisia erityispiirteitä.
Onnistunut verkkosivu-uudistus syntyy hyvällä yhteistyöllä
Tärkeä osa graafisen suunnittelijan ammattitaitoa liittyy myös vuorovaikutustaitoihin. Useimmat asiakkaat eivät ole usein tekemisissä verkkosivu-uudistusten kanssa, joten Virtakari ohjaa ulkoasun suunnittelua keskustelevalla ja ihmisläheisellä otteella kysyen, kuunnellen ja keskustellen.
Asiakas voikin olla uudistuksen edessä huolettomin mielin. Riittää, että hän on oman liiketoimintansa asiantuntija – taitava suunnittelija auttaa löytämään tästä kokonaisuudesta visuaalisen ratkaisun avaimet.
”Ammattini on yllättävän paljon ihmistyötä. Suunnittelijan täytyy esimerkiksi tuntea erilaisten ihmisten käyttäytymistä: mikä heidät vakuuttaa, mistä he pitävät, mikä heitä liikuttaa ja mikä saa heidät toimimaan.
Minulle on myös tärkeää olla asiakkaalle lempeä ja yhteistyökykyinen suunnittelukumppani. Asiakas tuntee aina oman toimintansa ja kohderyhmänsä parhaiten, ja minä autan kanavoimaan graafisen osaamiseni avulla tämän kokonaisuuden visuaalisiksi ratkaisuiksi. Optimaalinen loppuratkaisu onkin aina seurausta hyvästä yhteistyöstä asiakkaan, graafisen suunnittelijan ja muun sivustotiimin välillä”, Pasi summaa.
Yhteenveto – näin lähestyt verkkosivuston ulkoasu-uudistusta
Jos lähitulevaisuudessa siintää verkkosivuston visuaalisen ilmeen uudistus, voitte perata auki mm. näitä teemoja suunnitteluprosessia viitoittamaan:
- Mikä on uudistettavan sivuston tavoite? Kuinka paljon visuaalista ja/tai sanallista infoa potentiaalinen asiakas kaipaa yhteydenoton tai ostopäätöksen tueksi?
- Mitä yrityksenne edustaa nyt? Millaisena haluatte nähdä yrityksenne tulevaisuudessa?
- Keitä ovat kohderyhmänne? Mikä tuotteessa tai palvelussa on juuri heille tärkeää?
- Keitä ovat tärkeimmät kilpailijanne? Mikä erottaa teidät heistä?
- Millaisen tunteen haluatte välittää verkkosivuvierailijalle? Valitkaa 3–4 tärkeintä tunnelmaa kuvaavaa adjektiivia.
Pohtimalla vastauksia näihin kysymyksiin, annatte sivustonne suunnittelijalle vankat perustukset, jonka päälle rakentaa. Näin olette jo monta askelta lähempänä onnistunutta ulkoasu-uudistusta, ja uudistettava sivusto voi aidosti heijastaa yrityksenne ydintä ja viestiä kilpailuetujanne harkittujen visuaalisten vihjeiden avulla.
Verkkosivu-uudistus tulossa ajankohtaiseksi?
Tutustu tästä esimerkkeihin Digiteamin toteuttamista verkkosivu-uudistuksista, joiden visuaalinen ilme on Pasin kädenjälkeä.
Referenssejämme – verkkosivu-uudistus:
PolarPro – verkkosivu-uudistus logistiikka-, kuljetus-, rekrytointi- ja varastointipalveluita tarjoavalle yritykselle.
Tradehit – verkkosivu-uudistus menekinedistämisratkaisuja, havainto- ja teknologiapalveluita sekä myymälöiden uudistuspalveluita tarjoavalle yritykselle.
Saga Care – verkkosivu-uudistus seniorien yksilöllisiä hoito-, kuntoutus- ja hyvinvointipalveluita tarjoavalla yritykselle.
PP-auto – verkkosivu-uudistus autotalolle, joka tarjoaa kattavan valikoiman uusia autoja, vaihtoautoja sekä korjaus- ja huoltopalveluita.