Oppiva Invest Oy on valtion omistama, OPH:n omistajaohjauksessa toimiva yhtiö. Oppiva Invest tarjoaa pääomalainaa, sparrausta, verkostoja, markkinatietoa ja yhteiskehittämisen mahdollisuuksia kasvuyrityksille, jotka uudistavat ammatillista koulutusta, oppimisympäristöjä ja osaamista työelämässä.

Hallituksen ohjelman mukaisesti valtion pääomasijoitustoimintaa tehostetaan keskittämällä se Suomen Teollisuussijoitus -konserniin. Osana valmistelua työ- ja elinkeinoministeriö on päätynyt lakkauttamaan Oppiva Investin toiminnan.

”Yhteistyömme Digiteamin kanssa on ollut erittäin sujuvaa ja tuloksellista. Digiteamin erinomainen asiakasymmärrys ja asiantuntijoiden kyky määritellä sekä erottaa tarpeisiimme olennaiset toimenpiteet ovat olleet avainasemassa projektiemme onnistumisessa ja niiden tehokkaassa läpiviennissä. Digiteamin kanssa uudistimme verkkosivuston, käynnistimme LinkedIn-mainonnan, natiivimainonnan ja loimme tehokkaan analytiikkapohjan kävijäseurannan ja mainonnan mittaamiseen. Digiteam tarjosi ja toteutti projektit konsultatiivisella otteella kokonaisvaltaisesti suunnittelusta toteutukseen, unohtamatta tulosten säännöllistä jälkiseurantaa ja analysointiapua.”
Titta Mantila, toimitusjohtaja, Oppiva Invest Oy

Digimarkkinoinnin yhteistyö

Oppiva Investin ja Digiteamin yhteistyö käynnistyi alkuvuodesta 2023. Yhteistyö alkoi säännöllisillä rahoituskierrosten markkinointikampanjoilla ja analytiikkaratkaisun toteutuksella, mutta syveni ajan myös verkkosivuston toteutukseen ja ylläpitoon.

Markkinoinnin tavoitteet

Oppiva Investin tavoitteena oli kasvattaa rahoitusratkaisujen tunnettuutta teknologiayritysten ja ammatillisen koulutussektorin parissa, minkä tulisi johtaa rahoitushakemusten määrän kasvuun. Rahoituskierroksia olisi 3 kpl vuodessa ja niiden haku kestäisi 4-5 viikkoa kerrallaan.

Päätös rahoituksen hakemisesta ei synny yrityksissä nopeasti. Pääomalainoihin ja rahoitushakemuksiin liittyvä prosessi vaatii suunnittelua ja harkintaa. Rahoituskierrosten markkinointi päätettiin aloittaa joitakin viikkoja ennen niiden käynnistymistä ja jatkaa rahoituskierroksen loppuun. Ensimmäisellä kierroksella tavoitteena oli saada kohderyhmät tutustumaan alkavaan rahoituskierrokseen, jotta jatkossa nämä osaisivat valmistautua siihen ajoissa.

Tällä ajoituksella saataisiin kiinnitettyä rahoituksesta kiinnostuneiden yritysten huomio riittävän varhaisessa vaiheessa ja hyödynnettyä rajallisen markkinointibudjetin mahdollisimman tehokkaasti. Yritystä ei toistaiseksi tunnettu kovin laajalti, mikä näkyi mm. pienessä verkkosivustovierailijoiden määrässä.

Digimarkkinoinnin kanavavalinnat

Digimarkkinoinnin ensimmäisessä vaiheessa kartoitettiin kohderyhmät, toimialat, motiivit, päättävien henkilöiden asema, sekä yleisesti yritysdemografiaan liittyvät asiat. Tämän jälkeen lähdettiin suunnittelemaan mediavalintoja ja markkinointimuotoja, joilla kohderyhmät tavoitettaisiin parhaiten. 

Melko nopeasti päädyttiin LinkedIniin ja natiivimarkkinointiin. Oppiva Investillä oli selkeä visio yrityksistä, joiden henkilöstöä he halusivat tavoittaa, jolloin LinkedInin ajankohtainen tieto yritysten työntekijöistä ja ammattinimikkeistä sopi kohdentamiseen loistavasti. Läpi yhteistyön kävimme aktiivista sparrailua kohdeyritysten parissa ja varmistimme että potentiaalisimmat toimijat olivat mukana kohdennuksissa. Oppiva Investin sisällön- ja artikkelituotannon ansiosta natiivimarkkinointi sopi LinkedIn-mainonnan rinnalle erinomaisesti, jotta kohderyhmää tavoitettaisiin monikanavaisesti myös muista medioista, jolloin ei tukeuduttaisi vain yhden kanavan varaan. Samalla saatiin halutulle viestille enemmän toisteisuutta ja tunnettuutta.

Markkinointibudjetin, markkinoitavan aiheen ja kohderyhmän huomioiden todettiin, että oikeisiin medioihin toteutettu natiivimainonta toisi laajaa näkyvyyttä oikeissa kohderyhmissä. Artikkeleihin perustuva natiivimainonta mahdollistaisi monitahoisen rahoitusratkaisun esittelyn mielenkiintoisella näkökulmalla ja kattavalla tavalla. 

Artikkelit toteutettiin yhteistyössä niin, että aihe ja artikkeli tulivat Oppiva Investin omalta sisällöntuottajalta. Aihetta ja artikkelia sparrailtiin yhdessä Digiteamin kanssa ja artikkelin aiheesta luotiin aina ko. kampanjalle kantava teema, sekä viestit.

Analytiikan toteutus

Markkinoinnin mittauksessa oli tärkeä selvittää tietysti se, kuinka laadukkaasti markkinointi tavoittaa oikeaa kohderyhmää ja miten markkinointi vaikuttaa Oppiva Investin tunnettuuteen ja kävijäliikenteeseen myös pidemmällä aikavälillä. Varsinaisia kovia konversioita ei verkossa isommin ollut.

Tuolloin käynnissä ollut gdpr-kuohunta ja data privacy asiat vaikuttivat siihen, että valtio-omisteisen yhtiön sivustolle ei voinut harkita Google Analyticsin käyttöä. Toisaalta mediavalinnoissa ei käytetty Googlen medioita, joten tätäkään kautta GA:n käytöstä ei olisi ollut mitään erityistä apua. 

Parhaaksi ratkaisuksi todettiin gdpr-ystävällinen Snoobi, jonka valintaa puolsivat sen selkeys, helppokäyttöisyys, mutta ennen kaikkea sen kyky tunnistaa sivustolla vierailleet yritykset. Näin tulosten arviointiin saatiin lisää syvyyttä.

Verkkosivuston uudistus

Jo muutaman rahoituskierroksen kampanjan jälkeen kävi ilmi, että sen hetkinen verkkosivusto rajoitti markkinointia, sekä sisältöjen ja sisältöjen esitystapojen päivittämistä. Myös sisältörakenteissa, visuaalisuudessa ja navigaatiossa riitti kehitettävää. Hyvien yhteistyökokemusten kautta verkkosivu-uudistukseen päädyttiin Digiteamin kanssa. Erinomaisen hyvin sujuneen projektin päätteeksi julkaistiin sivusto, joka on saanut kiitosta niin kävijöiltä kuin Oppiva Investiltä.